Ubuntu för Android

Ubuntu är inte enbart utvecklat för datorer utan även androidtelefoner och surfplattor. Denna utveckling är ett resultat av flera års kreativt arbete. Varianten fanns inte när Ubuntu startade 2004 men har tack vare kompetent personal hos Ubuntu blivit en möjlighet för användarna. Idag har var och varannan person en Android eller en surfplatta. Med andra ord har den tekniska utveckligen och de nya behoven bidragit till nya innovationer. Här har Ubuntu hängt med och kan därför sedan några år tillbaka erbjuda olika paket anpassade för telefonen eller plattan.

Ubuntu för Android

Mer om versionerna

Det finns som sagt olika versioner för Androidanvändarna, dessa versioner är utvecklade med användarnas olika behov i åtanke. Edubuntu används framför allt i skolor och är speciellt anpassad för dessa miljöer. Vanligtvis använder sig Ubuntu av Unity eller GNOME som skrivbordshanterare i sina utgåvor. Men för två av versionen anpassade för Android använder istället Kubuntu KDE och Lubuntu LXDE som skrivbordshanterare. Mythbuntu med sitt MythTV är ett annat exempel på en annan version med speciella anpassningar. Är användaren verksam inom skapande av musik och film finns också Ubuntu studio för att underlätta och främja denna sysselsättning. Slutligen finns det en utgåva som avser användande på äldre datorer, den heter Xfce från Xubuntu.

Funktioner i Ubuntu Android

Förutom otaliga versioner finns givetvis en mängd olika verktyg att tillämpa. Med en design som är inspirerad från datormiljöer skapas oändliga möjligheter på surfplattan eller telefonen. Mobilversionen är designad med fokus på detaljerna. Med tanke på att telefoner har mindre skärmyta än datorer har Ubuntu arbetat med att få med lika mycket information som på en dator. Detta för att användaren inte ska behöva gå miste om något på grund av skärmstorleken. De har utgått från uttrycket att formen följer funktionen, både i stort och smått. En annan bra sak är att man kan ansluta telefonen med musen, tangentbordet och monitoren.

Det finns möjlighet att ladda ner appar tack vare Ubuntus operativsystem. Det är lika självklart att göra detta via datorn som det är via sin Android eller surfplatta. Har man redan appar installerade kan dessa överföras mellan enheterna. Men för att inte förlita sig allt för mycket på apparnas olika funktioner erbjuder Ubuntu dessutom användaren service och innehåll som motsvarar apparnas.

Ubuntu Android används av både utvecklare och partners, både publikt och privat. Med andra ord finns verktyg och funktioner anpassat för alla forum i enlighet med Ubuntus filosofi.